8 Травня: Україна відзначає День пам`яті та примирення

У 2015 році указом президента було введено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня.

День пам'яті та примирення

Україна вчергове відзначає День пам'яті та примирення.

Цей день був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції, приуроченій до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі. В Україні донедавна відзначалося на офіційному рівні лише свято Дня Перемоги 9 травня, однак в 2014 році, коли розпочалася російська інтервенція, офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили два дні — 8 й 9 травня.

У 2015 році указом президента було введено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. Таким чином Україна доєдналася до всього світу у скорботі за жертвами Другої світової війни.

"Українці в лавах Об'єднаних Націй перемогли агресора" — цьогорічні національні урочистості пройдуть під цим гаслом. Майже сім мільйонів солдат в семи арміях — такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму.

У Києві в рамках національних урочистостей до Дня пам'яті і примирення 8 травня о 12:00 біля Національного музею історії України (вул. Володимирська, 2) відкриється фотодокументальна виставка про внесок українських повстанців в перемогу над нацизмом "УПА — відповідь нескореного народу". Команда істориків мовою фактів, розсекречених документів та унікальних світлин розповість про витоки та результати збройної боротьби УПА проти нацистської Німеччини, тогочасну інформаційну війну та бандерівців — в'язнів концтаборів.

О 23:01 традиційно відбудеться акція "Перша хвилина миру", адже саме тоді в Європі припинився вогонь після капітуляції Німеччини.

Український інститут національної пам'яті просить українців цими днями доповнити свій одяг червоним маком — символом пам'яті майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів убитих у Другій світовій війні по всьому світові.

Жіночі історії Другої світової: Інститут пам'яті нагадав про внесок українок у перемогу над ворогом

Листівки: ©Український інститут національної пам’яті.

У столиці, на державному рівні день пам'яті та примирення минув стримано: фотовиставки, кілька локацій з етноколективами. У Львові провели громадське віче на території "Тюрми на Лонцького", вшанували жертв окупаційних режимів. У багатонаціональній Одесі спільно стали до молитви православні, католики, мусульмани та юдеї.

    Опублікував: Evora
    Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

    Інші публікації автора

    За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

    неділя, 9 квітень 2023, 8:18

    За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

    З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

    середа, 27 липень 2022, 23:55

    Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...